Scroll Top

Knjiga: Košarka – Osnovne košarkaške veštine

Košarka knjiga

Autor: prof. dr Nenad Trunić

«Osnovne košarkaške veštine», predstavlja sintezu, teorijsko-metodološkog i praktičnog pristupa u neurološkim, muskularnim i psihološkim aspektima, obuke osnovnih košarkaških veština i njihove primene u praksi. Kroz konkretne postupke i faze, prikazani su metodski postupci sistematičnog razvoja elemenata individualne tehnike i taktike košarke, uz prikaz specifičnih vežbi za obuku i usavršavanje, od nivoa početnika do vrhunskih košarkaša.

Ideja vodilja za koncipiranje ove knjige je bila da se prikažu ciljevi treninga elemenata individualne i grupne taktike košarke. Definisani su osnovni pojmovi, prikazana tehnika i mehanika osnovnih košarkaških kretnji, aktivnosti igrača za vreme igre, treninga, kao i praktičan način objašnjenja kada preći na sledeću fazu učenja, odnosno, kako struktuirati procese savladavanja košarkaških fundamenata. Na bazi lične analize autora, velikog broja razgovora sa kolegama profesorima, trenerima, ekspertima iz medicine i teorije sportskog treninga, kao kroz slušanje «šaputanja» studenata i igrača, zaokružen je koncept knjige. Materijal predstavlja sitezu dugogodišnjeg igračkog i trenerskog iskustva na najvišim nivoima košarke, znanja stečeno kao predavača na velikom broju internacionalnih FIBA klinika u svojstvu predavača i instruktora i prijateljskih, neformalnih  «ćaskanja» o košarci sa vrhunskim košarkaškim ekspetima i trenerima, sa idejom glavnog konteksta knjige, koji se ogleda u obuci, usavršavanju i vođenju vrhunskih košarkaša.

Kolevka stvaranja uspešnih košarkaša u seniorskim rangovima takmičenja, je rad sa mlađim kategorijama. U savremenom načinu shvatanja košarke sa ekonomskog i marketinškog aspekta, dominira analiza igre i ponašanja košarkaša na najvišim takmičarskim nivoima (FIBA svetska i evropska prvenstva, Evroliga, Olimpijske igre i NBA liga), često se zanemaruje se značaj treninga košarkaša u mlađim uzrastima i vrednovanje trenera koji su uključeni u procese selekcije, treninga i stvaranja vrhunskih igrača.

Danas, veliki broj trenera mlađih kategorija koristi metodologiju rada sa seniora, što dovodi do rane specijalizacije mladih igrača u kondicionom i tehničko-taktičkom smislu, pa se na taj način limitira mogućnost dugoročnog razvoja košarkaša i smanjuje verovatnoća uspešnog košarkaškog ispoljavanja u seniorskom uzrastu.

Knjiga je namenjena svim članovima «košarkaškog univerzuma»: mladim košarkašima i njihovim trenerima, studentima viših i visokih škola, ekspertima za pojedine oblasti pripreme košarkaša i ostalih sportskih igara, stručnjacima iz «graničnih prostora» košarke (koji su na indirektan način uključeni u analizu, realizaciju i procenu uspešnosti trenažnih postupaka) i naravno, trenerima seniorskih košarkaških timova.

Pisanje ove knjige je otvorilo mnoga pitanja i dileme, pa verujem da je njena krajnja ciljna smislenost u stimulaciji i podsticanju svih nas, na dalje razmišljanje, učenje i inovativne aktivnosti u košarkaškoj teoriji i praksi, a sve u smislu smanjenja verovatnoće greške u svim segmentima košarke, sa akcentom na obuci mladih košarkaša.

Iz svih ovih razloga autor je za potrebe FFKMS, jedinog fakulteta za sport na Univerzitetu Singidunum napisao ovaj udžbenik.

Možete preuzeti pdf verziju knjige na linku: https://singipedia.singidunum.ac.rs/izdanje/44310-osnovne-kosarkaske-vestine

Related Posts