Scroll Top

Uticaj društvenih mreža na sportski biznis

Društvene mreže Partizan Crvena zvezda

Sport, kao i sve grane industrije zabave, se menja i prilagođava potrošačima i novim društvenim standardima i normama. Kao takav, mora pratiti najmodernije trendove marketinga i oglašavanja. Svaka sportska organizacija se, pre svega preko različitih kanala marketinga, obraća svojim potrošačima na najraznovrsnije načine, kroz koje se bori za udeo na tržištu i pokušava da konkurenciju ostavi iza sebe i da svojim proizvodom, zadovolji potrošača na najbolji mogući način.

U Srbiji, većina sportskih društava bojažljivo ulazi u digitalni marketing i nedovoljno iskorišćava potencijal tog kanala kojim može doći do ogromnog broja, pre svega mladih potrošača, koji su nam garant budućnosti, jer povezanost sa mladim potrošačem nam garantuje dugovečnost naše organizacije.

Osvrnućemo se na situaciju u SD Crvena zvezda i JSD Partizan, kao dva najveća sportska društva u Srbiji. Prisutnost na društvenim mrežama fudbalskih i košarkaških klubova oba društva je značajno izražena, ali posao se može još bolje raditi uz povezivanje igrača i navijača, kroz popularizovanje i stvaranje nekog prisnijeg odnosa i direktnog braćanja različitim starosnim departmanima unutar navijačke populacije.

Izvor: Podaci autora, dan 10.4.2023.

Što se tiče ostalih klubova unutar sportskih društava, upotreba ovog kanala oglašavanja je skoro ravna nuli. To se može videti i u halama koje se prazne na rukometnim, odbojkaškim, vaterpolo, hokej i ostalim utakmicama. Tu manje popularni sportovi imaju ogroman prostor za napredovanje. Nama je kao marketerima zadatak da opet učinimo da bude ,,kul’’ trenirati i ići na utakmice manje popularnih sportova. U prvi plan ćemo staviti dešavanja na tim mečevima, u obliku dodatnih sadržaja i popularizovati naše igrače kroz društvene medije i pokazati kako je kul biti rukometaš, odbojkaš ili vaterpolista. Moramo graditi naš imidž i graditi prisniji odnos sa našim navijačima i ostvariti sinergiju koja se može pretvoriti u lojalnost.

Ne smemo se plašiti tik-toka, instagrama, tvitera, fejsbuka, oni se naše oruđe kojim privlačimo gledaoce i sportske potrošače. Stari kadar unutar sportskih društava teži ka tradicionalnim načinima oglašavanja (plakati, bilbordi, posteri), koji komuniciraju sa starijim slojem publike, ali izostaje u digitalnom margetingu koji nam garantuje budućnost. Sport mora da pronađe način da bude stara stvar u novom svetu, a kroz društvene mreže i digitalni svet to svakako može postići.

Tekst napisao:

Pavle Tatomirović,

Related Posts

Leave a comment