Scroll Top

Najvažniji lek za zdravlje – fizičko vežbanje

fizičko vežbanje

“Od najmlađih do najstarijih, od neaktivnih do vrlo aktivnih, zaključak je samo jedan – fizička aktivnost i vežbanje su lek u svakom pogledu“

Putem najranijeg uzrasta, bila sam vrlo fizički aktivna. Dostupnost najnovijih tehnologija je bila nepoznanica, pa čak i kada je reč o televizijskoj tehnologiji. Detinjstvo se odvijalo i razvijalo na vazduhu, kroz trčanje, padanja, veranje po drveću, kupanje u reci, preskakanje lastiša, igranje klikera, sankanje, grudvanje, valjanje po snegu i još mnogobrojne dečije čarolije.

Sada, nakon određenog broja godina, kada vreme i obaveze dopuste, često se zapitam gde je nestala sva ta draž detinjstva kod današnje dece..? Kao da smo preskočili celu jednu epohu. Sve ovo gore navedeno i danas postoji, nije nestalo, samo je u vrlo maloj meri prisutno. Prednost je data nekim novim, naizgled zanimljivijim aktivnostima, igračkama, igrama, .. ali suština je nešto malo drugačija. Bit je u fizičkoj aktivnosti i lučenju hormona sreće kada ste napolju, na vazduhu, kada trčite, skačete, preskačete, igrate se sa drugarima, upoznajete nove drugare.. Sada su ti drugari tu, tako blizu – odmah iza ekrana, a miljama daleko – kako fizički, tako i psihički – bezlično i tako nedrugarski.

Dragi roditelji, ako neko od vas bude čitao ove i naredne rečenice, zapitajte se koliko kvalitetno vaše dete provodi vreme – slobodno ili kada uči, sa drugarima ili sa vama, gde provodite vreme i gde provodi vreme, na koji način..? Kada budete imali odgovore i ako oni budu kvalitetni shodno sreći i zdravlju vašeg deteta, na dobrom ste putu praćenja rasta i razvoja sopstvenog deteta.

Kvalitetan rast i razvoj su usko povezani sa vežbanje ili sportom. Ako imate priliku i mogućnost, uputite dete na sport. Funkcionalni razvoj i želja deteta za pobedom i takmičenjem, samo su neki od aspekata koji će svako dete privući i ostaviti ga u sportu. Vrlo česta pojava u sportu, naročito u periodu mlađih uzrasnih kategorija, jeste želja roditelja da dete postane najbolji sportista tu gde je ili da bude kao neko od aktuelnih sportista tog vremena. Takve okolnosti i nadanja su nešto što niko ne može da zabrani, samo je preporuka da sve bude umereno. Pustite dete da se igra, druži, uči, osvaja medalje, pobeđuje, gubi, pa ako svojim radom i zalaganjem pokaže da je vrhunski i da ima predispozicije da ostane u sportu – podržite ga/ju. Budite bezrezervna podrška i u pobedi i u porazu – to je ono što vašu decu čini jačim i uči nečem kvalitetnom. Koliko je važan segment sporta u životu dece, za dobru energiju, brzu misao i značakno kvalitetniji razvoj, važna je oblast ishrane. Dostupnost gotovih proizvoda na svakom koraku, počevši od pekara, kioska brze hrane, zasigurno su instant rešenja. Međutim, navike se stvaraju i oblikuju od najranijeg uzrasta. Što raznovrsnija ishrana, gotovi-jednostavni obroci, užine, dobra hidratacija, delovi su svakog dana bilo koga od nas, a kod dece posebno. Uz dobru energetsku podlogu, dete će biti pažljivo u školskoj klupi, biće više fizički aktivno, sportski rezultati će biti vidljivi vrlo brzo uz motorički i funkcionalni razvoj.

Da li će jedno dete ostati u sportu ili ne, zavisi od velikog broja faktora. Praksa kaže da je period adolescencije najosetljivi i da je jedan od ključnih za ostanak ili napuštanje sporta. U ovoj fazi je bitna podrška roditelja – pravovremena i smislena. Mnogobrojni vrhunski sportisti, kroz različite intervjue, ističu važnost podrške porodice, ali i najbližih ljudi sa kojima sarađuju (lični trener, fizioterapeut, nutricionista, ..). Dakle, sve ono što vidimo na terenu kada nastupa jedan sportista, proizvod je vrlo dugog rada na sopstvenom usavršavanju, mnogobrojnim odricanjima zarad nekog rezultata/uspeha. Kao i u svakoj oblasti životnog delovanja, i u sportu, čak i najbolji mogu da se opuste i prepuste uživanju u periodu odmora od takmičenja/utakmica. Sve je u balansu.

Objektivno posmatrano, put od najmlađih kategorija do vrhunskog sporta je dug i trnovit. Samo najuporniji opstaju. Rad, red i disciplina su odlike vrhunskih koji su nekada bili deca i uz sebe su imali (imaju) roditelje koji su ih podržavali i podržavaju ih.

Veliki broj informacija i iskustava na prethodno navedene teme/podteme, možete čuti u video intervjuu koji se nalazi na linku u produžetku teksta.

Tekst napisala:

dr Slađana Rakić

https://odysee.com/$/embed/miljanov-korner-sladjana-rakic-sputnjik-srbija/7260af9d4fee04d137b9542c5e07581e4c01cd03?r=2XhgfcH5hoTMEjvomKZ7eiEZoDwqfTVb

Related Posts

Leave a comment