Scroll Top

Motivacija i vežbanje

pexels-niko-twisty-4048182

Prve zrake prolećnog sunca koje se polako budi iz zimskog sna kao da otvar nove mogucnosti, daje nove motive. Kao sto i priroda krece da se budi  i daje energiju drvecu da počne pupati, tako i mi…skidamo oklope u koje smo se uvijali pod  velom zime i polako počinje da nas hvata panični strah. Koji kilogram više, uglavnom na „krivom“ i nezeljenom mestu postaje dovoljan motiv da se pokrenemo i preokrenemo i ujedno promenimo nesto u svom zivotu.
Uvek mi je bilo pomalo čudno zasto se to dešava baš u proleće. Jeste da je jedno od najlepših doba koje  kao da ponovo pokrene zaustavljenju energiju, ali zar mi tu energiju nemožemo pokrenuti i zimi i dati joj još lepšu čar i zadovoljstvo. Zašto da se kilogramima suprostavimo samo u proleće?

Vežbati da bi samo imali lepo i zanosno telo jeste dobar motiv, ali to je kao da jedemo samo da ne bi bili gladni. Uvek postoji još nešto više i možda važnije od tog momenta estetike ili punog stomaka. Gorivo koje unosimo u svoje telo je pokretač i enegija koja nam daje, određuje našu daljnju enegiju. Vežbanje nas puni, čisti i oblikuje. Zar sama spoznaja koliko je vežbanje delotvorno za telo, ali i za našu psihu nije dovoljan motivator. Setite se kada se osecate kao da bi „ popucali po šavovima“ šta uradite.Neki se samo nerviraju, neki se uhvate za kafu, cigaru i čašicu razgovora o datom problemu, ali to i nije neko resenje jer daljnja priča i prevrtanje po našim ne raščišćenim stvarima opet neće promeniti ili resiti naš proble.Vezbanje, trčanje, hodanje ili bilo koja aktivnost koja će dodano da zaokupira nas um i telo sigurno će na tren skrenuti naše misli sa problema,ujedno mu dati manji znacaj, a samim time ćemo postati i blizi njegovom razresenju. Gledaćemo na njega iz ugla posmatrača,a ne sudionika, a onda smo mnogo realniji.Tada donosimo i kvalitetnije odluke.

Treba se samo zapitati-koji tip aktivnosti je idelan za mene? Ne treba čekati ponedeljak,

 Sta je to sto ce se desiti u ponedeljak, a ne moze danas ili sutra…sve je na nama!Imamo cilj…

Cilj nije samo da oslabim koji kilogra,naravno to može biti nas motiv, ali ne treba biti jedini.Cilj je da budem zdrav, pokretan i srecan!!!

U radu sa ženama koje imaju jaku i veliku želju da skinu kilograme vrlo često  rezultati su bili mnogo manji od očekivanog. Često je razlog gubljenja motiva upravo rezulatat koji izostaje od očekivanog.

Iz tog razloga treba biti relan u postavljanju ciljeva, ali isto tako biti realan i u pronalaženju načina koji će nas dovesti do cilja. Ništa ne može da se uradi preko noći tako da ukoliko nikada do sada niste vežbali, a svesni ste da bi trebali, glupo bi bilo očekivati da preko noci postanete revnosni vežbač. Počnite sa nekim laganim aktivnostima 2 do 3 puta nedeljno 30min, a onda ih postepeno povećavajte.

pexels-andrea-piacquadio-3768916

Neko voli vežbanje u grupi,a neko da radi sam. I to može biti dovoljan motivator. Grupa može da Vas povuče da radite bolje i više. Možda odlazak sa drugaricom na vezbanje biće super stvar. Ukoliko više volite individualan tip treninga bitno je da Vas instruktor- trener osim sto treba biti stručan mora biti pomalo i dobar psiholog kako bi pravilno mogao proceniti Vase želje i mogućnosti. To su samo motivi kako da počnemo sa vežbanjem, ali mnogo je važnije da vežbanje postane sastavni deo našeg života, baš kao sto je i hrana naša svakodnevna potreba.
Mi moramo shvatiti da je naše telo stvoreno kako bi se  kretalo,  gibalo,  jer jedino  tako ono je funkcionalno i zdravo. To više nije pitanje estetike već pitanje zdravlja i našeg evolucijskog opstanka. Kao sto svaki dan moramo uzeti određenu količinu energije putem hrane, tako isto kretanjem podstičemo tu svoju energiju da kvalitetnije upravlja nama samima. Ako pogledamo oko sebe životina se nekrece samo onda kada je bolesna.Sa kretanjem potičemo rad našeg hormonalnog sistema. Dodatno izlučujemo hormon sreće.A svi smo rođeni srećni!!! Zato udahnim duboko, pokrenmo svoje telo  odmah jer to je korak do zdravlja i sreće!!!

Tekst napisala:

dr Tamara Ratković, profesor FFKMS, koji jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Related Posts

Leave a comment