Scroll Top

Značaj plivanja – Nauči da plivaš i uživaj u vodi

Plivanje

Umeće plivanja je poželjna navika za život svakog pojedinca, i čini integralni deo KULTURE. Osoba koja zna da pliva osigurava život i BEZBEDNOST u svim situacijama kad se nađe u vodi, zato je potrebno da sa obukom plivanja počnemo što ranije (Ahmetović&Matković, 1995).

plivanje deca ZNAČAJ  plivanja može viti višestruk: 1. Rekreativni 2. Sportski 3. Zdravstveni… Iako  je plivanje uglavnom sport mladih, plivanjem se mogu baviti svi uzrasti u oba pola. Obuka plivanja je težak i odgovoran posao koji sprovode licencirani treneri plivanja, profesori FVS ili stručno osposobljeni instruktori (Marković, 2017).

KAD POČETI sa obukom plivanja i KOLIKO TRAJE?

Deca vole vodu, povezanost sa vodenom sredinom počinje još iz prenatalnog perioda i zbog toga su ljudima urođene pozitivne misli prema vodi. Ipak voda može biti dobar prijatelj, ali i veliki neprijatelj (Čuvar, 2019). Definisanje sposobnosti plivanja ide u dva pravca: prvi je sposobnost održavanja na vodi i elementarnog kretanja kroz nju (3-5 god), uz pomoć uprošćenih pokreta ruku i nogu ( poluplivači ili samouki plivači), a drugo je sposobnost pravilnog izvođenja plivačke tehnike (5-7 god) koje se uče u školi plivanja, a napredovanje zavisi od motoričkih sposobnosti, talenta i redovnog treninga (Maglischo, 2003). Sportsko plivanje počinje sa oko 10 god i ne treba forsirati s takmicenjima dok dete ne bude psihofizički zrelo da se nosi sa svim izazovima sporta. Obučavanje svih plivačkih tehnika samo traje jednu do dve sezone, usavrsavanje i 10 god, a plivačko znanje ostaje za ceo život.

plivanje delfinIZBOR TEHNIKE plivanja?

Učenje plivačke tehnike je dugotrajan i složen proces koji traje različito kod svakog deteta, i da bi polaznik naučio pravilnu tehniku mora da ga podučava stručan trener, koji zna da teorijski objasni i praktično demonstrira pravilnu tehniku plivanja (Madić, Okičić &Aleksandović, 2007). Obično se prvo uči kraul tehnika, zbog navikavanja na horizontalan položaj tela, kordinaciju rada nogu i ruku i i disanje ( glava u vodi). Paralelno sa kraulom uči se leđna tehnike, koja se nekada zvala leđni kraul. Leđno je slična tehnika sa kraulom iz razoga što se izvodi kontinuirana propulzija levom i desnom rukom, a tehnika rada nogu je ista, samo je obrnut položaj tela od kraula (na leđima). Udah i izdah je jednostavniji jer se izvodi nad vodom (Marković, 2007). Treća tehnika u obuci je prsno, koja je koordinacijski najkomplikovanija i najsporija tehnika. Obeležava je spec. sunožni polukružni udarac nogama, koji je nosioc propulzije i zbog toga se plivači prsnim stilom prvi specijalizuju (Colwin, 1998). Četvrta i najteža za izvođenje je delfin tehnika koja predstavlja spoj dobre kordinacije ruku i nogu, giba tela i snažnog „kick-a“ nogu( dvoudarni delfin). Delfin je druga tehnika po brzini posle kraula, ali sigurno najatraktivnija.

PLIVANJE JE ŽIVOT ?!

plivanje decaSvako dete treba da nauci da pliva !  Plivanje je BAZIČAN sport, i znanje plivanja je obavezno u ŠKOLSKOM PROGRAMU u većini zemalja na svetu (kod nas nažalost opciono), i spada u elementarne aktivnosti (Trivun&Vuković, 2013), s obzirom da smo svuda okruženi različitim vodenim površinama (71% površine zemlje je pod vodom). Obučeni plivači se prepoznaju i više uzivaju u plivanju, pa polaznici u obuci treba da ovladaju znanjem sve četiri plivačke tehnike, dok se za takmičarsko plivanje znanje svih tehnika podrazumevaju i koriste se u kombinaciji na svakom treningu. Znanje i ljubav prema plivanju se prenosi na druge osobe, a ljubiteljima plivanje ulepšava život.

Tekst napisao:

Prof dr Vladan Marković

Profesor FFKMS, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Reference:

  1. Ahmetović, Z.& Matković, I.(1995). Teorija plivanja. FFK, Novi Sad.
  2. Costil, D., Maglischo, E., Richerdson, A.(1992). Swimming. Blackwell Scientific Publication LCD, Oxford
  3. Chatard, J., Maglisho, E., Maglischo, C.,Collomp,E.( 1990). Swimming skill and stroking characteristics of front crowl swimmers, Int J. Sports Med, 11 (2):156-161.
  4. Colwin, M.C.(1992). Wimming into 21st Leisure Press, Champaign, Ilinois, USA
  5. Čuvar, V. (2019). Utapanje, spas iz vodenih okova. https://zzjzpgz.hr/nzl/107/utapanje
  6. Maglisho, E.W. (2003). Swimming fastest. Mayfield Publishing Company, Toronto
  7. Marković, V (2017). Plivanje. Univerzitet Singidunum,Mobid, Beograd
  8. Marković, V. (2007). Analiza tehnike kraul stila. VSZŠ, Nova Sportska Praksa 1-2
  9. Madić, D., Okićič, T., Aleksandrović, M. (2007). Plivanje. SVEN, Niš
  10. Trivun, M., Vuković, S. (2013). Plivanje. FFVS, M Design, Istočno Sarajevo

Related Posts