Scroll Top

Zašto je važno obaviti lekarski pregled posle preležanog Covid-a 19?

covid testiranje

Svako bi, bar jednom u životu, trebalo da uradi testiranje svojih funkcionalnih sposobnosti, da vidi koliko je njegovo telo izdržljivo i u kakvom se stanju nalazi, a naročito ako želi da počne da trenira, to jest da se bavi bilo kakvim oblikom vežbanja.

Ukoliko je osoba preležala covid-19 ili bila pozitivna bez simptoma, onda je još poželjnije da se ovaj pregled obavi.

Pre svega zbog analize svog zdravstvenog statusa, ali i da proveri koliko su srce i pluća, ali mišićno-skeletni sistem spremni za napore. Poslednjih godina sve češće nas pogađaju loše vesti o tome kako je neki mladi sportista ili rekreativac preminuo na terenu, ili kako se desila teška povreda koja sportistu odvaja od terena na duži vremenski period.
Stoga, uvek pre započinjanja svake fizičke aktivnosti treba obaviti ozbiljan pregled, jer može da vam spasi život, ali i prevenira povredu mišićno-skeletnog sistema.

Osim običnog, takozvanog fizikalnog pregleda sa EKG-om srca u miru, najbolji pregled za rekreativce i sportiste je test fizičkim opterećenjem ili ergospirometrijsko testiranje. Traje samo 20 minuta i radi se uglavnom jednom pre vežbanja i onda evenutalna kontrola na godinu dana ili više, a može i češće ako želite da vidite efekte treninga.


Ergospirometrijom se meri aerobna sposobnost organizma koja predstavlja njegovu mogućnost da aerobnim metaboličkim procesima (oni u kojima se koristi kiseonik) stvara energiju za fizički rad. Uz procenu maksimalne potrošnje kiseonika, ovim testom se određuju i trenažni pragovi na osnovu kojih treneri, sportisti i rekreativci na precizan način mogu dozirati fizičku aktivnost, a prema trenutnom fizičkom stanju pojedinca. Dodatno, indirektno se procenjuje i nečija anaerobna izdržljivost. Na taj način, pored procene zdravstvenog stanja, određuje se i intenzitet treninga na kojem sportista treba da trenira kako bi se izbegle i povrede mišićno-skeletnog sistema, naročito nakon perioda izolacije i mirovanja u slučaju Covid-19 infekcije.

Dobijaju se parametri koji nam omogućavaju procenu funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog sistema i metabolizma. Ergospirometrija je našla primenu u brojnim granama medicine: kardiologiji, sportskoj medicini, pulmologiji, hirurgiji, psihologiji. U svim granama koristi se u svrhu prevencije, terapije i rehabilitacije.

Šta test opterećenjem otkriva:

– prohodnost koronarnih arterija,

– sklonost ka poremećajima srčanog ritma,

– skrivene znakove popuštanja snage srčanog mišića,

– kretanje krvnog pritiska i pulsa u naporu,

– stepen zamora i njegov uzrok i metabolički odgovor organizma na napor.

Tekst napisala:

Doc. Dr Tamara Stojmenović, profesor na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Related Posts

Leave a comment