Scroll Top

Knjiga: Korektivna gimnastika i kineziterapija u sportu

Kineziterapija knjiga

Autori: doc. dr Tamara Stojmenović, prof. dr Nenad Dikić

Pravilan razvoj mišićno-skeletnog sistema od ključnog je značaja za održavanje normalne posture, odnosno držanja tela, prevenciju deformiteta kičmenog stuba, grudnog koša, donjih ekstremiteta i stopala, ali i za prevenciju sportskih povreda.

Pokret je ključan za pravilan rast, razvoj i sazrevanje deteta. Nažalost, moderan način života i sve ekspanzivniji napredak modernih tehnologija sveo je učestalost i primenu pokreta kod dece na minimum, te su stoga razvojni deformiteti sve prisutniji, a povrede dece i adolescenata u sportu sve češće i ozbiljnije, jer bez pokreta nema ni razvoja bazičnih motoričkih sposobnosti neophodnih za adekvatno sprovođenje tehničko-taktičkih zahteva sporta.

Stoga, stranice ovog udžbenika namenjene su onima koji će sutra raditi sa decom, a sa ciljem sticanja osnovnih znanja o uzrocima nastanka, vrsti razvojnih deformiteta i povreda u sportu, kao i načinima prevencije i lečenja istih. Jer, kao što bi Luj Paster (franc. Louis Pasteur) rekao: „Kada ugledam dete, ono u meni budi dve emocije, nežnost zbog onoga što jeste i poštovanje zbog onoga što će možda postati“.

Stoga, kako bi sa aspekta adekvatnog mišićno-skeletnog razvoja, u punom genetskom potencijalu, pravilno oblikovali jedno dete, neophodna su osnovna teorijska znanja vezana za normalan rast, razvoj i sazrevanje mišićno-skeletnog sistema, a koja su neophodna za primenu korektivnih vežbi i kineziterapijskih procedura u svakodnevnoj praksi. Za kraj ovog opisa citiraćemo i engleskog pisca, Vilijama Šekspira (eng. William Shakespeare) koji je lepo rekao da na dete ne treba da gledamo kao na neki dragulj, već treba da se potrudimo da ono to postane.

Autori su napisali ovu knjigu za potrebe FFKMS, jedinog fakulteta za sport na Univerzitetu Singidunum.

Možete preuzeti pdf verziju knjige na linku: https://singipedia.singidunum.ac.rs/izdanje/44044-korektivna-gimnastika-i-kineziterapija-u-sportu

Related Posts

Leave a comment