Scroll Top

Izbor strane gola za šut  penala u fudbalu: Laboratorijska studija i analize šuteva na Svetskom prvenstvu za muškarce

ball-488718_640

Eliminacioni mečevi na velikim takmičenjima u fudbalu često se završavaju izvođenjem penala što predstavlja vrhunac dramske kulminacije u ovom sportu. Za ljubitelje fudbala ovo je i najuzbudljiviji rasplet dogadjaja koje sport može da priredi. Naravno, ovako velika tema zaokuplja pažnju i naučne javnosti, pa je sada dobra prilika da se upoznamoo sa razultatima jednog od mnogobrojnih istraživanja na temu kaznenih udaraca u fudbalu.   

Kao što pokazuju rezultati nedavno objavljene studije : Izbor strane gola za šut  penala u fudbalu. Laboratorijska studija i analize šuteva na Svetskom prvenstvu za muškarce, kazneni udarci u fudbalu pružaju jedinstven scenario u kojem se ispituje ponašanje ljudi koji biraju u takmičarskim uslovima. U ovoj studiji izveštava se zapravo o rezultatima  dva paralelna istraživanja u kojima se ispituju tendencije fudbalera da izaberu stranu gola levo ili desno od golmana.

U prvom istraživanju učesnici su gledali realistične slike fudbalskog gola i golmana sa uputstvima da izaberu levu ili desnu stranu gola kako bi najsigurnije postigli gol. Pozicija golmana duž gol-linije sistematski je varirana. Takođe, da bi se realistično simulirale promene u poziciji gledanja igrača koji šutira, sistematski je pomeran i bočni položaj gola na svakoj slici. Dok su, generalno, učesnici imali tendenciju da biraju levu u odnosu na desnu stranu gola, ova preferencija je bila modulisana golmanovom pozicijom u odnosu na centar gola kao i bočnoj poziciji tela učesnika u odnosu na srednju liniju gola.

U drugom istraživanju analizirano  je 100 udaraca završnih penala serija sa Svetskih prvenstava za muškarce u periodu od 1982. do 2018. Tu je otkrivena mala tendencija da šuteri ciljaju loptu na levu stranu gola, ali sa jedva primetnim modulirajućim efektom promena u poziciju golmana dok nema efekta promena u poziciji šutera.

Za razliku od ranijih tvrdnji da golman može imati koristi ako stoji marginalno levo ili desno od centra gola kako bi uticao na pravac udarca, ovi nalazi sugerišu da ovo verovatno nije dobra strategija u elitnim fudbalskim takmičenjima.

Više možete pročitati na:  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00315125211025412

Autor :

doc. dr Miloš Milošević

Profesor na studijskom programu Fizičko vaspitanje i sport, na Univerzitetu Singidunum

Related Posts

Leave a comment