Scroll Top

Važnost dečijih igara u razvoju

deca i igra u parku

Jedan od primarnih vidova aktivnosti i načina dečjeg ispoljavanja postiže se kroz primenu motorike, koja zadovoljava urođeni nagon deteta za kretanjem. Težnja svakog, pa i najmanjeg deteta jeste da se uključi u sve životne tokove i da u njima aktivno učestvuje. Da bi ostvarilo tu svoju težnju, neophodno je da dete razvije određene psihofizičke sposobnosti, a najlakši način za postizanje toga jeste preko njegovog sveta – sveta igre. Igra je glavni preduslov za sazrevanje deteta i predstavlja osnovno sredstvo pomoću koga dete dolazi do ostvarenja određenih ciljeva.

Zbog toga se u razvoju i vaspitavanju deteta igra ne može zameniti niti bilo čime nadoknaditi.deca igra Ona je prva škola mladog ljudskog bića koje se priprema za život – vežba za čula, um i telo. Osim toga, sloboda je mašte, kreativnosti i motorike, jer zadovoljava nagone deteta i pruža mogućnost podražavanja života i aktivnosti odraslih, pa samoj sebi nije cilj. Ona je istovremeno i veliko pomoćno sredstvo vaspitačima, pedagozima i trenerima za ostvarenje njihovih profesionalnih ciljeva. Jednom rečju, ona daje prostor detetu da se ispolji i u onome što donosi svojom genetikom. To je istovremeno podražavanje života, a i život sam.

deca igra

Na sreću, retka su deca koja potpuno izbegavaju igru. Većina nekako uspeva da očuva svoju socijalnost kroz zdrave tokove života, jer je dete gonjeno unutrašnjim potrebama za slobodnim kretanjem i kreativnim izražavanjem direktno usmereno na igranje. Boravak u obdaništu, zabavištu, igraonici, celodnevnom boravištu, kao i raznim školicama i školama sporta, upravo pruža mogućnost za ispunjenje pomenutih potreba i stavlja dete u uslove neophodne za očuvanje i razvoj socijalne strane njegove ličnosti. Osim toga, ne treba zaboraviti da je igra jedno od najuspešnijih sredstava u vaspitavanju dece.

Lepu stranu igre predstavlja činjenica da se u nju mogu uključiti svi, i to prema svojim mogućnostima i afinitetima, a da ne budu hvaljeni tokom ispoljavanja talenata niti kritikovani usled pravljenja grešaka. Igra posebno prija opuštenim ljudima sklonim improvizacijama, ali i onima koji vole raznovrsne promene u pravilima, raznolikost situacija i emocionalnih doživljaja. Često se dešava da su psihofizička opterećenja koja se postižu igrom mnogo veća nego što se može u prvi mah primetiti ili osetiti.deca park igra

 

Konačno, može se reći i da je igra u stvari uvod dece u svet sporta. Kultura vežbanja i upražnjavanje različitih vrsta sportskih aktivnosti predstavljaju osnovna sredstva prevencije u procesima održavanja i unapređenja zdravlja ljudi, a posebno mladih osoba. Smatra se da, pored dečjih igara, sport spada u najmoćnije zdravstveno-vaspitno sredstvo. U životu svakog deteta sport predstavlja jedan novi, neotkriveni segment života, koji se jednostavno nadovezuje na principe i ciljeve igre, dok se istovremeno izdvaja kao svojevrstan fenomen savremenog društva u vidu izuzetno složene ljudske aktivnosti.

Tekst napisao:

prof. dr Predrag Nemac

Profesor FFKMS, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Related Posts

Leave a comment