Scroll Top

ULOGA TRENAŽNIH TEHNOLOGIJA U SPORTU

pexels-thisisengineering-3912956

Sve je više naučnika koji smatraju da je ljudsko telo dostiglo svoj maksimum. Međutim, sportska industrija nameće potrebu za obaranjem starih rekorda u svim sportovima, nudeći upotrebu novih tehnologija kako bi iz ljudskog tela izvuklo najviše što može. Trenažne tehnologije se danas dosta razlikuju u odnosu na prethodne decenije. Novi rekordi se lakše stiču u opremi koja je tehnološki prilagodljiva ljudskom telu. Danas je obuća u kojoj se sportisti takmiče lakša, udobnija, sa posebnim materijalima koje pomažu stopalu pri dodiru sa zemljom kao i pri svakoj promeni pravca, u zavisnosti od sportske discipline, sa malim uređajem u đonu koji meri statističke podatke u vidu pređenih kilometara, potrošnje kalorija, prosečne brzine, dok je garderoba napravljena od dry fit materijala koje se, za razliku od pamučnih proizvoda, ne natapaju znojem već omogućavaju ljudskom telu da lakše diše i bude pokretljivije.

Sportske kompanije ulažu u istraživanje i razvoj novih tehnologija stotine miliona evra/dolara, pokušavajući da budu korak ispred konkurencije. Sa istorijskog aspekta, najveću revoluciju u svetu sporta je uneo Frenk Rudi, aero-nautički inženjer, koji je patentirao vazdušni đon (air sole), po kojem su proizvodi „Air Nike“ postali najpoznatiji sportski logo. Simulatori su postali sve češći deo treninga, omogućavajući sportistima i trenerima da analiziraju njihove performanse.

Zahvaljujući GoPro kamerama ekstremni sportovi su počeli ubrzano da se razvijaju i dobijaju na popularnosti. Gledaoci mogu da vide iz ugla samih sportista kako izgleda takmičiti se pod visokim adrenalinom. Evroliga je u saradnji sa kompanijom „First Vision Cam“ i TV stanicom „Kanal Plus“ napravila eksperiment gde su košarkaši Litvanskog kluba Žalgiris igrali u dresovima svoga kluba u koje su bile ugrađene mini kamere koje su imale zadatak da publici prenesu uvid u novu dimenziju košarke iz samog centra dešavanja

Slika 1. First Vision Cam

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li upotreba novih tehnologija u takmičarskom sportu spada pod varanje? Suština je da shvatimo šta predstavlja biti nepošten sa tehnološke tačke gledišta u određenom sportu. Varanje u sportu iznosi neslaganje između onoga što je moguće sa trenutnom tehnologijom i onim što pravila dozvoljavaju.

Za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je 2022. godine održati i Kataru, prvi put su nove tehnologije predstavile montažne stadione na kojima će biti postavljena klimatizovana sedišta kako bi se gledaocima održavala temperaturu na 27 stepeni dok će van stadiona biti preko 40 stepeni.

Slika 3. Klimatizovani sportski stadioni u Kataru

Tekst napisao:

doc. dr Igor Radošević, Profesor FFKMS, koji jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Leave a comment