Scroll Top

Borba brendova u osvajanju sportskog tržišta

sport i biznis

Sport se već decenijama ubrzano razvija, stvarajući sve veći broj takmičenja a samim tim razvijajući sportske kompanije koje svake godine na tržištu predstavljaju nove vrste sportske opreme, što je privuklo interesovanje medija. Sport je uspeo da formira svoje tržište ponude i potražnje, stvorio je svoje medije koji se bave samo sportom, svoje ciljne grupe i potrošače, i samim tim je formirao sportsku industriju. Osnovni nosioci sportske industrije su sportisti, treneri, menadžeri i mediji. 

Slika 1. – Glavni nosioci sportske industrije

U borbi brendova, do izražaja dolaze metode koje kompanije koriste kako bi privukle potrošače. Pored TV, koriste se i usluge novina, časopisa i bilborda ali u mnogo manjem obimu jer je glavni vid marketing promocije prešao na internet i socijalne mreže – digitalni marketing. Nekada se sportska oprema kupovala isključivo za sportske aktivnosti, dok su danas sportski brendovi, povezujući se sa modnom industrijom, stvorili nove stilove poput sportskog i kežual stila oblačenja za svakodnevnicu. Muškarci danas sportske patike nose uz sako, dok devojke danas nose patike uz haljine što je bilo nezamislivo pre nekoliko godina. Nekada je bilo nezamislivo na ulicama videti ljude koji se šetaju u trenerkama, šorcevima i patikama obavljajući svakodnevne aktivnosti. Tada se dnevna garderoba sastojala od cipela, pantalona (ili suknji) i košulja i sakoa, dok se sportska oprema koristila isključivo za sportske aktivnosti.

Mnogi brendovi pokušavaju da iskoriste ugled Olimpijskih igara za sopstvene potrebe. Zahvaljujući medijskim prenosima, sportovi su izašli iz nacionalnih granica i njihovo finansiranje više ne zavisi od broja prodatih ulaznica već od TV prihoda i sponzora. Na nivou globalnog sponzorisanja, 2/3 sponzorstva je usmereno ka sportu.

Slika 2. – Brendovi koje ispitanici najčešće kupuju

Slika 2. – Brendovi koje ispitanici najčešće kupuju

Tekst napisao:

dr Igor Radošević

Reference:

Radošević, I, Gavrilović, A., Parčina, I., Ahmić, D., University of Travnik, Faculty of Education, INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL OF KINESIOLOGY Vol 13, Issue 2, pg.135

Related Posts

Leave a comment