Scroll Top

Pilates – Inteligentno vežbanje

pilates

Pilates tehnika vežbanja iziskuje primenu vežbi sa naglaskom na kontrolisane pokrete, poravnanje tela – pozicije i kvalitetnog disanja, kako bi se poboljšala celokupna fizička snaga, fleksibilnost i držanje. Često se opisuje kao “inteligentna vežba” zbog svog fokusa na pažljiv pokret i njegove sposobnosti da sveobuhvatno odgovori na različite fitnes potrebe. Trend vežbanja sa gledanjem u velike TV ekrane ispred sebe, sa slušalicama u ušima ili u laganom razgovoru sa trenerom ili drugim vežbačem, je nešto što je pilates pojavom na tržištu bacio u zapećak. Telo funkcioniše kao celina i veoma je značajno da uključimo svoj fokus, koncentraciju u pokret koji izvodimo. To ne možemo učiniti ukoliko radimo još nešto.

Evo nekoliko ključnih aspekata pilatesa koji ilustruju zašto se smatra inteligentnom vežbom:

  1. Snaga i stabilnost jezgra – Pilates stavlja snažan naglasak na jačanje osnovnih mišića, uključujući trbušne mišiće, mišiće leđa,karličnog dna i gluteuse. Snažno jezgro pruža stabilnost i podršku celom telu, poboljšavajući ukupnu ravnotežu i koordinaciju.
  2. Veza uma i tela – Pilates podstiče duboku svest o telu i njegovim pokretima. Vežbači se uče da se koncentrišu na preciznost svakog pokreta, promovišući snažnu vezu uma i tela koja poboljšava efikasnost vežbi.
  3. Poravnanje i držanje – Pravilno poravnanje je osnovni princip pilatesa. Vežbe su dizajnirane da poravnaju kičmu i isprave neravnotežu, što dovodi do poboljšanog držanja i smanjenja rizika od povreda. Ovaj fokus na poravnanje pomaže u razvoju uravnoteženog i dobro usklađenog tela.
  4. Tehnike disanja – Disanje je sastavni deo vežbanja pilatesa. Koriste se specifične tehnike disanja da bi se olakšalo kretanje, angažovalo jezgro i promovisalo opuštanje. Pravilno disanje poboljšava protok kiseonika do mišića, poboljšavajući performanse i izdržljivost.
  5. Fleksibilnost i opseg pokreta – Pilates vežbe su dizajnirane da poboljšaju fleksibilnost i povećaju opseg pokreta u zglobovima. Istezanje i produžavanje mišića pomaže u sprečavanju povreda i poboljšavaju ukupnu fleksibilnost.
  6. Prilagodljivost i modifikacije – Pilates se može prilagoditi individualnim potrebama i nivou kondicije. Vežbe se mogu modifikovati tako da odgovaraju početnicima, onima sa povredama ili naprednim vežbačima, čineći ih dostupnim i korisnim za sve.
  7. Nizak intenzitet vežbanja – Pilates je vežba niskog intenziteta rada, što znači da je nežna za zglobove i pogodna za pojedince svih uzrasta i nivoa kondicije. Uprkos malom uticaju, i dalje može da postane intenzivan i vežbu dodatno učini izazovnu vežbu zahtevnom.
  8. Rehabilitacija i prevencija od povreda – Pilates se često koristi u rehabilitacionim postavkama zbog svog fokusa na kontrolisane, precizne pokrete i jačanje mišića. Može pomoći u oporavku od povreda i sprečavanju budućih povreda promovišući funkcionalne obrasce kretanja.
  9. Poboljšana funkcionalna kondicija – Pokreti i vežbe koje se primenjuju u pilatesu su dizajnirani da oponašaju svakodnevne aktivnosti, poboljšavajući funkcionalnu kondiciju. To znači da se snaga, fleksibilnost i ravnoteža stečeni pilatesom mogu prevesti u bolje performanse u svakodnevnim zadacima. Uključivanjem pilates vežbanja poboljšaćemo svoje performanse u drugim sportskim aktivnostima i smanjiti mogućnosti povređivanja.
  10. Holistički pristup – Pilates promoviše holistički pristup fitnesu, baveći se ne samo fizičkom snagom već i mentalnim blagostanjem. Pažljiva priroda pilatesa može smanjiti stres, poboljšati mentalnu jasnoću i promovisati osećaj opšteg blagostanja. Uključivanje pilatesa u redovnu fitnes rutinu može dovesti do brojnih prednosti, što ga čini veoma efikasnim i inteligentnim izborom vežbi.

Tekst napisala:

Tamara Ratković

Docent na FFKMS, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Leave a comment