Scroll Top

Važnost ishrane i fizičke aktivnosti u esportu

esport i ishrana

Esport, ili elektronski sport, postaje sve popularniji i profesionalniji širom sveta. Međutim, mnogi igrači često zanemaruju važnost ishrane i fizičke aktivnosti, što može dovesti do negativnih posledica na njihovo zdravlje i igračke sposobnosti. esport igrica vožnje

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju tela u formi i osiguravanju da ima dovoljno energije i hranljivih namirnica za koncentraciju i izdržljivost za vreme igranja. Esport igrači bi trebalo da imaju uravnoteženu ishranu koja uključuje zdrave masnoće, proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale.

Takođe, fizička aktivnost igra ključnu ulogu u jačanju tela, što pomaže igračima da se nose sa stresom i naprezanjem koje dolazi s dugotrajnim sedenjem i igranjem. Korišćenje vežbi za jačanje i opuštanje, kao što su joga, plivanje i vežbe snage u teretani takođe može pomoći u smanjenju povreda, povećanju fleksibilnosti i performansi.

Međutim, često se dešava da esport igrači preskaču obroke ili jedu brzu hranu kako bi zadovoljili svoje potrebe za brzim energijama, što dovodi do problema sa zdravljem, uključujući gojenje, probleme sa srcem i povećane šanse za hronične bolesti.

jabukaZbog toga, esport igrači moraju shvatiti važnost uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi osigurali svoje zdravlje i optimalne igračke performanse. Uključivanje zdrave hrane i vežbi u svakodnevnu rutinu, čini veliku razliku u dostizanju ciljeva i izgradnji dugotrajne karijere u esportu.

Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost može pozitivno da utiče na anatomiju, fiziologiju, rad mozga odnosno da unapredi kognitivne performanse (Hillman et al., 2008Chang et al., 2012), pažnju, pamćenje i brzinu obrade informacija što su sve aktivnosti neophodne za uspeh u esportu.

Istraživanja su takodje pokazala da fizička aktivnost utiče na povećanje raspoloženja i smanjenje stresa i anksioznosti, što može uticati pozitivno na rezultate igrača u esportu (Callaghan, 2004). Kratke intenzivne fizičke vežbe pre igranja igre League of Legends su doprinele boljim perfomansama igrača (De Las Heras et al., 2020).

Ukratko, ishrana i fizička aktivnost su ključni za uspeh esport igrača. Igrači moraju shvatiti važnost uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi obezbedili zdravo telo i duh kao i najbolje rezultate.

Tekst napisao:

Uroš Stupar

Reference:

  1. Hillman, C. H., Erickson, K. I., and Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: exercise effects on brain and cognition. Nature9, 58–65. doi: 10.1038/nrn2298
  2. Chang, Y. K., Labban, J. D., Gapin, J. I., and Etnier, J. L. (2012). The effects of acute exercise on cognitive performance: a meta-analysis. Brain Res.1453, 87–101. doi: 10.1016/j.brainres.2012.02.068
  3. Callaghan, P. (2004). Exercise: a neglected intervention in mental health care?  Psychiatr. Ment. Health Nurs.11, 476–483. doi: 10.1111/j.1365-2850.2004.00751.x

Related Posts

Leave a comment