Scroll Top

Adaptacije na zamor na  supraspinalnom, spinalnom i nivou motorne jedinice

trening

Zamor izaziva već evidentirane promene duž celog motoričkog puta koje se manifestuje  u promenama intenziteta mišićne kontrakcije. Ipak, uloga informacija koje u mišiće dolaze iz  kore velikog mozga kao  i kičmene moždine koji regulišu ponašanje motornih jedinica tokom zamornih kontrakcija do danas je slabo istraženo.

Grupa istraživača iz Velike Britanije (Luka Angijus, Alesandro Del Vekio, Stjuart Gudol, Kevin Tomas, Pol Ansdel, Eliot Atkinson, Dario Farina i Glin Hauason) proučavali su kortikalni, kičmeni i neuromišićni odgovor, uz praćenje ponašanje motornih jedinica,  u zadatku dugotrajne zamorne izometrijske zadatke izvedene na 20 i 70 procenata maksimalne voljne sile ekstenzora kolena kod zdravih aktivnih muškaraca. Neuromišežna funkcija je procenjena pre i posle obavljanja oba zadatka. Kortikalni i spinalni odgovori tokom vežbanja mereni su stimulacijom motornog korteksa i kičmene moždine. Za snimanje pojedinačnih motornih jedinica korišćena je elektromiografija visoke. Vežbanje sa 70% maksimalne voljne sile izazvalo je veći pad ispoljavanja sile i kao i silu trzaja trzanja u poređenju sa 20% maksimalne voljne sile, bez razlike u voljnoj aktivaciji. Tokom vežbanja, kortikospinalni odgovori su bili veći tokom zadatka od 20% maksimalne voljne sile, a odgovori kičmemoždine su se vremenom povećali u oba zadatka. Brzina pražnjenja motornih jedinica se povećala na sličan način nakon oba zadatka, dok pragovi paljenja i otpuštanja nisu menjali odnosno prilagođavali zadatku.

Ovi rezultati, po prvi put do danas jasno pokazuju da je povećana aktivacija i ekscitabilnost kortikalnih i spinalnih eferentnih puteva, odnosno količina silaznih informacija, odgovorna za povećanje brzine pražnjenja motrnih jedinica. Povećanje izazvanih odgovora zajedno sa većom stopom aktivacije motornih jedinica je  potrebno da bi se kompenzovala periferna prilagođavanja odnosno da bi se održale zamorne kontrakcije različitih intenziteta.

Iako su pojedinosti ovih nalaza već bile poznate, ovo je prvu put da je tokom zamorne kontrakcije sniman ceo referentni put se do nivoa pojedinačne motorne jedinice.  Više možete pročitati na:  https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/japplphysiol.00675.2023

Autor :

doc dr. Miloš Milošević

Profesor na FFKMS, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Leave a comment