Scroll Top

Citati o sportu i zdravlju – 2 deo

pexels-lisa-fotios-1209462

Živimo u vremenu kada je dostupno sve u svakom trenutku, samo je pitanje snalažljivosti. Nekada se danima, nedeljama i mesecima čitala literatura da bismo bili spremni da razgovaramo o određenim tematskim celinama u školi i da bi bili ocenjeni. Takvo izučavanje različitih oblasti, prelistavanje velikog broja stranica i čitanja od najsitnijih do krupno pisanih rečenica i tekstova, imalo je svoju draž. Ima i danas, samo, ako je neko ljubitelj čitanja i uživanja u istraživanju pisanih redova, oplemenjivanja sopstvene baze vrednosti tim putem.

Rasprostranjenost elektronskih medija, dostupnost primeraka udžbenika, svih mogućih klasika, veliki broj portala sa dijametralno različitim idejama, samo su neki od faktora koji pisanu (štampanu) reč stavljaju „pored puta“ i sve češće bivaju prvi izvor informacija.

Sam naslov datog teksta se odnosi na citate o dve, za ljudsku rasu, vrlo važne oblasti života. Ranije smo čitali priče, bajke, .. i na kraju tih tekstova, putem razgovora ili samostalno, izvlačili zaključke – pouke. Danas, takav oblik zapažanja se, najčešće, definiše citatima ili kratkim porukama o određenoj temi ili nekom stanju. Vrlo često su usmereni ka motivaciji, pa će u narednih par redova biti navedeni neki od predočenih.

„Pobeda nije sve, ali želja za pobedom jeste“, reči su trenera američkog fudbala (Vince Lombardi) koji je u sedam godina osvojio pet titula i na takav način dobio mogućnost da se, prema njegovom imenu, zove trofej najboljeg tima u Super Bowl-u.

„Razlika između nemogućeg i mogućeg je u odlučnosti“, parola je Tomija Lasorda (bio je igrač i menadžer u bejzbolu).

„Atleta ne može trčati sa novcem u džepu. Mora trčati s nadom u srcu i snovima u glavi“, naveo je Emil Zatopek – vrhunski i jedan od najvećih sportista Češke – osvajač 4 olimpijska zlata kao dugoprugaš.

Michael Jordan, jedan od najboljih NBA igrača svih vremena, recept za svoj uspeh i dominantnost pronalazi u istrajnosti – „Promašio sam više od 9000 šuteva u karijeri, izgubio više od 300 puta, 26 puta su mi saigrači poverili zadnji šut koji sam promašio. Nisam uspevao opet i opet i opet.. i zbog toga sam na kraju i uspeo.“

„Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa“, napisao je Artur Šopenhauer.

„Zdravom čoveku, svaki dan je praznik“, jedna je od poslovica koja potiče iz Turske.

Ciceron je, još odavno, rekao „Zdravlje je najveće bogatstvo.“

Kako bismo imali meru u svemu, najbolje je opisao Hipokrat, rekavši „Svaka prekomernost se suprotstavlja prirodi.“

„Preventiva je prvi korak ka zdravlju“, samo je još jedna od poruka sa namerom pravovremene brige o zdravstvenom stanju svakoga od nas.

Bez obzira ko rekao i šta ili napisao, osnovu svakog sporta i zdravlja u celini, čini opšte poznata i priznata izreka:

„Men sana in corpore sano“ – „U zdravim telu, zdrav duh“.

Dakle, koliko god da, na neki način, motivisali prvenstveno sebe, a potom i ljude oko nas, krenimo od baze. Svesnost značenja samog pokreta za naše telo u datom trenutku, ali i za budućnost, prvi je korak i najbolja podrška.

Tekst napisala:

dr Slađana Rakić, predavač na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Related Posts

Leave a comment